Yünle Yaşam


Yünle Yaşam


SAĞLIKLI. KONFORLU VE GÜVENLI ORTAMLAR

Yün - yenilikçi, çok yönlü ve dayanıklı. Doğal performans, güç ve konforun mükemmel bir karışımı olan yün, ev, ofis, otel, hastane ve diğer kamusal alanların iç mekanları için ideal bir seçimdir. 

Yün kumaşlar günlük aşınma ve yıpranmalara karşı yıllarca dayanabilme özelliğiyle döşemelik kumaş, halı, zemin döşemeleri, perdeler ile uyku giysileri, battaniye, minder ve koltuk örtüleri gibi iç mekan ürünleri için mükemmel bir seçimdir. 

YÜNÜN GALİP GELME SEBEBİ

Yün, yüzde 100 doğal, biyolojik olarak çözünebilir ve yenilenebilir özelliktedir. Koyun, günışığı, su ve çimenin birleşiminden yapılmaktadır. Lifleri, uzun yıllar süren aktif yaşamlar içerisinde son derece dayanıklıdır. Atıldığında biyolojik olarak çözünebilir özelliktedir. Ayrıca gezegen dostu, yenilenebilir liflerden oluşmaktadır.

Koyunların üzerinde büyüyen yün, yıllık olarak kırpılabilir. Günümüzde ürünlerin çevresel boyutlarına karşı gitgide daha duyarlı hale gelen tüketiciler için yün, sorumlu tüketim bakımından son derece önemlidir. 

HALI: İnsan anatomisi yumuşak zeminlerde yürümek için yaratılmıştır. Her bir yün lifi, kendisine doğal bir elastiklik kazandıran üç boyutlu sarmal bır a-heliksine sahiptir. Bu elastiklik, yün lifinin orijinal boyundan %30'a kadar daha fazla esneyebileceği ve eski haline geri dönebileceği anlamına gelir. Bu nedenle yün haklar yürürken konforu arttırır ve yarıca mobilyaların neden olduğu izlerin de kendiliğinden düzelmesini sağlar.

YATAK TAKIMLARI: Yün, doğal alarak nefes alabilir özelliktedir, bu da onu çok etkili bir ısı düzenleyici haline getirmekte ve neme karşı dirençli kılmaktadır. Yünün doğal elastikliği, kullanıldığında küçük bir sarkmayla birlikte, yumuşak bir şekilde doğal şekline geri dönmeden önce esneme yapması anlamına gelir. Bu nedenle, uyurken yün kullanmak ekstra bir konfor hissi verir.

YALITIM: Ses yankılanması, iç mekanların yaşanabilirliğini ve uzun vadede sağlığını etkileyen önemli bir unsur olabilir. Hali, perde ve duvar kaplamaları gibi sesi emen yüzeyler sorunu önemli ölçüde odadan kaldırabilir. Ayrıca, yün iç mekan tekstil ve yalıtım ürünleri, doğal bir alev direnci ve benzersiz bir nem yönetim kapasitesi sunar. 

FAYDALARI

  1. Lüks & konfor: Yün doğal olarak, kendimizi güvende, emniyette ve konforlu hissetmemizi sağlayan güç ve yumuşaklığın mükemmel bir karışımıdır. Gelişmiş bir lif olan yün üşüdüğünüzde sizi ısıtır, terlediğinizde ise serinletir.
  1. Görünümünü koruma özelliği: Yün iç mekan ürünleri, lifin gücü ve dayanıklılığı sayesinde daha uzun sürelerle "yeni" görünümünü korur. Yün içeriği yüksek döşemelik kumaş ve halılar, en sert yıpranmalardan sonra bile eski haline dönme özelliğine sahip olup anti-statik özellikleri toz ve kir partiküllerini daha az çekeceği anlamına gelir.
  2. Nem emme özelliği: Binalarda çok miktarda buhar bulunabilir. Yüksek nem oranı bakteri, mantar ve toz akarları için mükemmel yaşam koşulları sağlar. Yün, ıslaklık hissi vermeden kendi kuru ağırlığının yüzde 33'ü oranında nem emebilme özelliği ile popüler tekstiller arasında en yüksek geri kazanıma sahiptir.
  3. Güvenli: Yünün doğasında var olan kimyasal yapısı, yünü aleve karşı doğal olarak dirençli hale getirir. Çoğu tekstil ürününe kıyasla yünün yanma olasılığı daha düşüktür. Pamuk 255°C'de alev alırken, yünün tutuşması için sıcaklığın 570- 600°C ulaşması gerekir. Yün tutuşmadığı takdirde, yangın geciktirici olarak yaygın bir şekilde kullanılan bir element olan yüksek nitrojen seviyesi nedeniyle kendi kendine sönme eğilimindedir. Polyester 252-292'C'de, naylon ise 160-260°C gibi daha da düşük ısılarda erirken yün asla erimez. böylelikle birçok yaygın sentetik gibi deriye yapışmayarak yanık mağdurlarının önemli tıbbi komplikasyonlarını azaltır.
  4. Sağlıklı: Ortam havasını iyileştirir. Almanya'da bulunan DWI (Deutsches Wollforschungsinstitut) enstitüsünde yapılan araştırmalar, formaldehit, ozon, nitrojen oksit ve sülfür dioksit gibi kirletici maddelerden kaynaklanan moleküllerin yün tarafından kimyasal olarak bağlandığını göstermiştir. Bu, koku için de geçerlidir.
  5. Yalıtım: Yün ince ve kıvrımlı bir liftir; bol miktarda hava boşluğu içerir ve bu nedenle daha iyi yalıtım sağlar. Yün malzemelerde dekore edilen odalar ısınma maliyetlerini düşürerek yünle yalıtımı doğal ve güvenli kılar.
  6. Akustik: Yün, en etkili akustik bina malzemelerinden biridir. Doğal kıvrımları havayı tutarak optimum ses yalıtımı sağlar. Yün halılar, örneğin, yürüme sesleri gibi sesleri önler ve diğer gürültü kaynaklarından gelen ses emisyonunu yüzde 80'e kadar düşürür.
  7. Bakım kolaylığı: Yün lifleri, yüzeye bağlı çok ince, mumsu üst tabakası sayesinde lekelere karşı doğal bir dirence sahiptir. Bu yüzeye bağlı tabaka yıkama veya çeşitli işlemlerle kolay kolay giderilemez. Dökülen sıvıların kalıcı lekelere neden olmadan önce yün kumaştan silinebilmesi için gerekli zamanı sağlar.

 

YÜN…

DOĞALDIR

Yün, sadece hava, günışığı ve çimen tüketen koyunlar üzerinde yıl boyunca büyüyen tamamen doğal bir liftir.

BİYOLOJİK OLARAK ÇÖZÜNÜR

İnsan yapımı liflerin çoğundan farklı olarak, yün lifi atıldığında birkaç yıl içerisinde kendiliğinden toprakta çözünür.

YENİLENEBİLİRDİR

Koyunlar her yıl yeni bir post üreterek yünün tamamen yenilenebilir bir lif kaynağı olmasını sağlamaktadır.

YÜNÜN YARARLARI

  • Zor yıpranır ve uzun ömürlüdür
  • Kabarık şeklini ve yüksekliğini korur
  • Mobilyaların neden olduğu izler hızla kaybolur
  • Kalıcı izlere karşı dirençlidir
  • Havadan birçok zararlı kokuyu (iç mekan kirliliği) emerek yok eder
  • Aleve karşı dirençlidir
  • Statiği azaltır
  • Doğal ısı ve ses yalıtımı sağlar
  • Havadaki nem içeriğini düzenler
  • Havadaki tozu azaltır

E-BÜLTEN

Gelişmelerden anında haberdar olun !

Asalet Halı yaptığımız yeni gelişmelerden ve haberlerden ilk siz haberdar
olmak için hemen mail adresinizi E-bülten'e kayıt edin !

WhatsApp Destek
0 532 485 67 27